2016. november 13., vasárnap

Bíborhegy

3451943563501.gif

A Crimson peak,(Bíborhegy) 2015 októberében jelent meg először a mozivásznakon, mint egy gótikus, romantikus horrorfilm, azonban inkább lett gyönyörű és véres mese, mintsem rettegést ígérő szellemhistória.
A látványvilága hihetetlenül igényes és szép, a szellemek megszokott külsejétől való teljes elrugaszkodástól a színpompás, műalkotásként is helytálló ruhákon át az sötét kastélyig, amely lélegzik, vérzik és emlékszik. 
A történetszál egyedi és magával ragadó, és végigkíséri egy groteszk, illetve egy ártatlan, törékeny szerelmi szál is, amelyek kénytelenek megküzdeni egymással, mígnem mindkettő belerokkan a másik támadásaiba.


1887-et írunk, amikor is történetünk hősnőjét, a fiatal Edith Cushingot egy éjjel meglátogatja halott anyja szelleme, és figyelmezteti, hogy „Amikor eljön az idő, óvakodjon a Bíborhegytől”.
Tizennégy évvel később Edith már felcseperedett, és írónőként próbálja megtalálni helyét a nagyvilágban. Történeteit azonban sorra visszadobják, mivel szerelmi mesék helyett szellemhistóriák írásával foglalkozik, amiről sokan úgy vélekednek akkoriban, hogy nem leánynak való dolog.
Egyik nap azonban megismerkedik Sir Thomas Sharpe baronettel, a brit nemesnek pedig megtetszik a lány, s habár Edith-et apja és gyermekkori barátja, dr. Alan McMichael is óva inti a Sharpe testvérpárhoz való közeledéstől, a lány és Thomas egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A lány apja előbb magándetektívet fogad fel, majd megzsarolja Thomast, hogy törje össze lánya szívét, és hagyja el az országot. Ez látszólag meg is történik, az idős Cushingot viszont a mosdóban brutálisan meggyilkolják. Lucille, Sir Sharpe nővére ekkor visszatér Angliába, Thomas azonban marad, majd  Edith apjának temetése után feleségül veszi a lányt.
A helyi megbízottak elkezdik a szükséges procedúrát Cushingék vagyonának Sharpékra ruházását illetően, Edith és Thomas pedig friss házasokként érkeznek meg a brit vidéken található Allerdale Hallba, a Sharp birtokra. A birtokon a Sharp család tagjai már évtizedek óta vörös agyag bányászásával foglalkoznak, amely télen bíborvörösre festi a hófehér havat. Innen származik a Bíborhegy elnevezés. A birtok közepén áll Sharpék óriási, ódon, gótikus kastélya, amelynek állapota évről-évre egyre romlik, a ház pedig süllyed a mocsaras területen. Belseje azonban megannyi titkot rejt. 
Éjszakánként Edith egyre több megmagyarázhatatlan zajt kezd hallani, és esti körsétái során rengeteg, furcsa és rémisztő alakkal fut össze, akik lassan az őrületbe kergetik a leányt. 
Edith egyre többet derít ki a Sharpe testvérpár múltjáról, mígnem talál egy gramofont hangtekercsekkel, melyeknek köszönhetően rájön, hogy Thomas eddig három hölgyet is feleségül vett, akiktől elvették vagyonukat, majd megöltek őket a kastély falai között.
Edith egyre betegebb lesz. Thomas azonban elárulja, hogy a teában van a méreg, így a lány állapota nem romlik tovább. Egyik éjjel a szellemek egy tetőtéri szobába irányítják, ahol annak lesz tanúja, amint Thomas és Lucille egymással szeretkeznek. Lucille ezek után lelöki Edith-et az emeletről, és az esés következtében a lány súlyos sérüléseket szerez. Megérkezik Amerikából McMichael is, aki haza akarja vinni a lányt, ám Lucille leszúrja a férfit, majd arra utasítja öccsét, hogy végezzen vele, ám a doktor egy cselnek köszönhetően végül életben marad. A haldokló lányt Lucille a vagyona átruházására vonatkozó dokumentumok aláírására kényszeríti, kéziratait pedig elégeti. Edith vállon szúrja a nőt egy tollal, majd lemenekül a pincébe, ahol - mint kiderült - a Sharpe testvérek a hullákat tartják. Lucille és Thomas veszekedésbe bonyolódnak, majd a nő megszúrja öccsét, aki hamarosan bele is hal a szerzett sérülésbe. A két nő ezután az agyagtól vérvörös, havas udvaron találkozik ismét, ahol Edith-nek sikerül megölnie Lucille-t egy ásóval, és találkozik halott férje szellemével is. McMichael ezután visszaviszi őt Amerikába.



Az érdekes, de kissé bonyolult történet és gótikus látványvilág szülöttje ez a film, ami bár kicsik számára határozottan nem ajánlott, de a nagyobb korosztálynak élvezetes, gyönyörű és rettegésre késztető élményt nyújt. 
Jó szórakozást a filmhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése